agforward WP3

 

A 3. munkacsomag a magas értékű faanyagot szolgáltató agroerdészeti rendszerekkel – pl. almafa-ültetvényekkel, olíva és citrom ligetekkel, dió- és mandulafa ültetvényekkel –foglalkozik. A termeléshez kapcsolódó támogatások megszűntével az olíva ligetek és helyenként a gyümölcsösök gazdasági fenntarthatósága megkérdőjeleződik. A lehetséges innovációk között szerepel a hüvelyesek köztes talajerő-utánpótlást célzó termesztése, a rendszer természetes védekezőképességét növelő növénytársítások alkalmazása, és legeltetéssel egybekötött köztes növénytermesztés.

Konkrét célkitűzések:

  1. A legjobb gyakorlatokat bemutató rendszerek azonosítása, a fő kihívások és a lehetséges innovációk meghatározása egy  Részvételen alapuló Kutatási és Fejlesztési Hálózat (PRDN) keretében.(Az értékes faanyagot termelő rendszerekkel foglalkozó csoportokról itt található bővebb információ)

  2. A fő bemeneti és kimeneti paraméterek, valamint az ökoszisztéma szolgáltatások leírása és magyarázata az egyes országok releváns rendszereire vonatkozóan (együttműködve a 6. munkacsoporttal) (A jelentés itt olvasható).

  3. A Részvételen alapuló Kutatási és Fejlesztési Hálózat keretében a fő innovációk ill. módszertani fejlesztések közös meghatározása az agroerdészet szélesebb körű alkalmazása érdekében.(A jelentés itt olvasható)

  4. Vizsgálati protokoll kidolgozása  (itt érhető el) ,a javasolt innovációk kísérleti rendszerekben és működő gazdálkodási rendszerekben történő tesztelése és továbbfejlesztése, majd a kapott eredmények elemzése és értelmezése, a Részvételen alapuló Kutatási és Fejlesztési Hálózat bevonásával. (itt érhető el) A final deliverable describing the lessons learnt across the PDRN is available here.

  5. Gazdálkodóknak szóló irányelvek kidolgozása  - a 9. munkacsoporttal együttműködésben -, arra vonatkozóan, hogyan alakíthatnak ki gazdaságosan működő agrárerdészeti gyakorlatot nagyértékű faanyagot adó termelési rendszerekben. (See report with innovation leaflets here).

A legjobb gyakorlatokat bemutató rendszerek azonosítása, a fő kihívások és a lehetséges innovációk meghatározása egy  Részvételen alapuló Kutatási és Fejlesztési Hálózat (PRDN) keretében.