A 4. munkacsoport a szántóföldi agrár-erdészeti rendszerekre fókuszál. A szántóföldi termelési rendszerek nagymennyiségű élelmiszert állítanak elő, ez azonban talaj és vízminőség romlással, csökkenő biodiverzitással, és jelentős üvegházgáz kibocsátással járhat. A monokultúrás növénytermesztés a klímaváltozás okozta szélsőségekkel szemben érzékenyebb. A fás vegetáció megfelelő integrálása a bioenergia termelés növelését, a hatékonyabb  erőforrás gazdálkodást, és a biodiverzitás növekedését eredményezheti.

Konkrét célkitűzések:

  1. A legjobb gyakorlatokat bemutató rendszerek azonosítása, a fő kihívások és a lehetséges innovációk meghatározása egy  Részvételen alapuló Kutatási és Fejlesztési Hálózat (PRDN) keretében.(A szántóföldi agroerdészeti rendszerekkel foglalkozó munkacsoportról bővebb információ it olvasható)

  2. A fő bemeneti és kimeneti paraméterek, valamint az ökoszisztéma szolgáltatások leírása és magyarázata az egyes országok releváns rendszereire vonatkozóan (együttműködve a 6. munkacsoporttal).

  3. A Részvételen alapuló Kutatási és Fejlesztési Hálózat keretében a fő innovációk ill. módszertani fejlesztések közös meghatározása az agroerdészet szélesebb körű alkalmazása érdekében (A jelentés itt olvasható).

  4. Vizsgálati protokoll kidolgozása a javasolt innovációk kísérleti rendszerekben és működő gazdálkodási rendszerekben történő tesztelése és továbbfejlesztése, majd a kapott eredmények elemzése és értelmezése, a Részvételen alapuló Kutatási és Fejlesztési Hálózat bevonásával  (A jelentés itt olvasható). A final deliverable describing the lessons learnt across the PDRN is available here.

  5. Gazdálkodóknak szóló irányelvek kidolgozása  - a 9. munkacsoporttal együttműködésben -, arra vonatkozóan, hogyan alakíthatnak ki gazdaságosan működő agrárerdészeti gyakorlatot szántóföldi növénytermesztési rendszerekben. (See report with innovation leaflets here).

 

A fő bemeneti és kimeneti paraméterek, valamint az ökoszisztéma szolgáltatások leírása és magyarázata az egyes országok releváns rendszereire vonatkozóan (együttműködve a 6. munkacsoporttal).